Weer en beste reistijd voor Zanzibar

Het merendeel van de toeristen die naar Zanzibar afreizen komen naar het eiland toe om er te genieten van het aangename klimaat dat te vinden is op het eiland. De meeste toeristen komen naar het eiland toe in de winterperiode om er te genieten van een heerlijk winterzonvakantie. In deze periode heb je wel een grotere kans op wat neerslag. Deze buien zullen in de meeste gevallen niet al te lang duren en op sommige momenten zelfs een verademing zijn. Doordat er het hele jaar een redelijk grote kans op langdurige neerslag is, is Zanzibar een groen eiland met een divers karakter. Vooral de binnenlanden van het eilanden zijn erg groen.Klimaat van Zanzibar

Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in de Indische Oceaan. Door deze ligging wordt het klimaat van Zanzibar wat getemperd waardoor er minder snel weersextremen op het eiland zullen plaatsvinden. Doordat Zanzibar niet al te ver van de evenaar vandaan ligt zijn er gedurende het gehele jaar niet hele grote verschillen in temperaturen te meten. Het hele jaar schommelt deze rond de dertig graden Celsius. In de binnenlanden zal dit in de meeste gevallen wat warmer aanvoelen dan langs de kust. Dit komt door het ontbreken van de verkoelende zeewind. In de binnenlanden zul je logischerwijs ook meer last hebben van de hoge luchtvochtigheid dan in de gebieden langs de kust.

Winterzon

De laatste jaren is Zanzibar een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde dagtemperatuur er in de wintermaanden rond de tweeëndertig graden Celsius ligt. In deze periode kan in uitzonderlijke gevallen de temperatuur overdag onder de dertig graden Celsius zakken, maar veel lager zeker niet. In de avond en nacht zal het kwik slechts enkele graden zakken. De gemiddelde nachttemperatuur in deze maanden is drieëntwintig graden Celsius. En vestje of trui kun je dan ook makkelijk thuislaten. De temperatuur van de Indische Oceaan ligt in deze maanden rond de achtentwintig graden Celsius.

Temperaturen

Er komen gedurende het gehele jaar, maar weinig temperatuurverschillen voor op Zanzibar. Het hele jaar schommelt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het ergens tussen de vijf en de tien graden afkoelen. Echt koud zal het hierdoor nooit worden. Ook de regenbuien zijn niet van dien aard dat ze de temperatuur op Zanzibar kunnen beïnvloeden.

Zomermaanden

De zomerperiode is als het gaat om weer de slechtste periode om naar Zanzibar af te reizen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan net iets onder de dertig graden Celsius en in de avond en nacht kan het kwik er zelfs onder de twintig graden Celsius uitkomen. Wel is er in juni, juli en augustus een drogere periode waardoor je minder kans hebt op langdurige neerslag. De zee temperatuur zal in deze periode ergens tussen de vijfentwintig en zevenentwintig graden liggen. Ondanks deze goede vooruitzichten zijn er vanuit Nederland in deze periode geen rechtstreekse vakanties naar Zanzibar te boeken.

Regenperiodes

Er zijn op Zanzibar twee duidelijk te onderscheiden regenperiodes. De eerste duurt van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met januari. De combinatie van de vele neerslag en de hogere temperaturen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid op Zanzibar. Vooral de meer inlands gelegen delen van het eiland hebben in deze periode een hoge luchtvochtigheid. Tijdens de regenperiodes heb je kans op langdurige neerslag. Dit zijn doorgaans stevige regenbuien die tien minuten tot maximaal een uur kunnen duren. Na een regenbui heb je op sommige plaatsen wel kans op wateroverlast. Ook dit zal gelukkig van korte duur zijn.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Zanzibar zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Zanzibar. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Zanzibar