Vakantie op Zanzibar

Zanzibar is een steeds populairder wordende winterzonbestemming voor de oostkust van Afrika. Mede de zonzekerheid van het eiland, het prachtige resorts en de vriendelijke bevolking zorgen hiervoor. Tijdens je winterzonvakantie op het eiland zul je jezelf meerdere malen verbazen over de vriendelijkheid van de lokale bevolking en de prachtige, soms nog ongerepte natuur.
Naast dit alles staat het eiland natuurlijk bekend om zijn prachtige duik- en snorkelmogelijkheden. Voor de kust van het eiland zijn op meerdere plaatsen prachtige koralen met kleurrijke vissen te vinden. Met een beetje geluk kom je oog in oog met een zeeschildpad of andere grote zeezoogdieren. Wie een wat actievere vakantie wil kan op meerdere plaatsen uitstekend kitesurfen.Vakantie boeken en voorbereiding

Ben je van plan een vakantie te boeken naar Zanzibar dan zul je in negen van de tien gevallen uitkomen op aan pakketreis. Dit om het simpele feit dat dit veel goedkoper is dan zelf een vakantie op Zanzibar samen te stellen. Dit komt door de beperkte vluchten die aangeboden worden op Zanzibar en de capaciteit van de hotels en resorts op het eiland. Vanuit Nederland is Tui de belangrijkste aanbieder van vakanties naar Zanzibar. Andere aanbieders zijn Kras en Neckermann. Ook kun je goedkope vakantiedeals naar Zanzibar boeken op speciale aanbiedingsites. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat het uitgebreide aanbod van Tui er voor zorgt dat zo goed als alle Nederlandse toeristen met deze reisorganisatie naar het eiland komen.

Boek hier voordelig je vakantie met TUI naar Zanzibar

Overnachten

Het merendeel van de toeristen die naar Zanzibar op vakantie gaan verblijft in één van de resorts aan de oostkust van Zanzibar. Op dit deel van het eiland zijn dan ook de mooiste stranden van het eiland te vinden. Mooie witte zandstranden in combinatie met luxe resorts vormen de basis voor een heerlijke zon-, zee- en strandvakantie. Deze resorts zijn zo goed als allemaal voorzien van alle luxe die je nodig hebt voor een perfecte vakantie op Zanzibar. De keuken in de meeste hotels en resort is aangepast op de vele westerse toeristen die er komen en hier kun je dan ook zonder je zelf ergens zorgen over te maken alles eten. Wil je liever niet in een resort verblijven dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een hotel in Stone Town te nemen. Sinds enkele jaren zijn grote hotelketens zoals het Hyatt en het Hilton in de stad neergestreken, zodat je ook hier in alle luxe van de stad kunt genieten. Het verschil met de binnenzijde van deze hotels en de straten van Stown Town is echter wel heel groot. Wil je minder geld uitgeven dan zijn er natuurlijk ook genoeg opties al laat de kwaliteit van deze hotels vaak te wensen over. Let wel goed op dat je resort of hotel airco heeft, op de kamers zonder airco zijn de nachten op Zanzibar echt te heet.

Excursies

De leukste manier om meer van het eiland te zien is om enkele excursies te maken. Er worden door verschillende bedrijven vergelijkbare excursies aangeboden. De prijs en kwaliteit verschilt sterk per excursie en aanbieder. De drie populairste excursies zijn: Stone Town & spice trail, Safari Blue en Jozani forest & prison Island. Alle drie de excursies zijn dag vullende excursies waarbij je meerdere delen van het eiland gaat ontdekken. Wil je liever niet in een groep het eiland verkennen dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een privégids te nemen. Dit is wel wat duurder, maar zo kun je het hele programma op je eigen eisen afstemmen. Heb je geen gids nodig dan kan een chauffeur ook afdoende zijn.

Shoppen

Behalve in Stone Town zijn er niet echte mogelijkheden om te winkelen op Zanzibar. Verwacht in de hoofdstad ook geen leuke winkeltjes of bijzondere boetiekjes. Het merendeel van de winkels bestaat uit touristshops waar je houtsnijwerken, schilderijen, Afrikaanse kleding en andere souvenirs kunt kopen. Met veel overgave proberen de eigenaren van de winkels je naar binnen te krijgen en hun waren aan je te slijten. Hou er rekening mee dat je moet afdingen in deze winkels, anders ga je veel te veel betalen. Ben je eenmaal begonnen aan dit proces moet je het ook afmaken. De eigenaar van de winkel zul je niet met rust laten voordat het proces helemaal is afgesloten.

Eten en drinken

De keuken van Zanzibar is sterk beïnvloed door de verschillende culturen die door de eeuwen heen op het eiland hebben gewoond. Zo kom je er Arabische, Portugese, Bantoe, Indiase, Britse en Chinese invloeden tegen. Hierdoor is de keuken van Zanzibar erg kleurrijk en divers. Dit onder andere door de vele specerijen die overal op het eiland te vinden zijn. In zo goed als elk gerecht kom je geurige kaneel, saffraan, kardemom, vanille en gember tegen. Zanzibar staat natuurlijk niet voor niets bekend als het kruideneiland. Doordat vroeger het merendeel van de inwoners van Zanzibar vissers waren overheerst vis de menukaart op het eiland; makrelen, tonijn, inktvis en kreeft zijn op zo goed als elke kaart terug te vinden. Vaak worden de vissen gegrild op een BBQ en ingesmeerd met verschillende kruiden en oliën. Hoe lekker het eten op straat er soms ook uitziet, eet hier als toerist niet van. De hygiëne-eisen in Zanzibar zijn zoveel lager dan in Nederland dat de vraag niet is of je er ziek van gaat worden, maar hoe ziek. Dit geldt ook voor de restaurants! Kijk goed waar je gaat eten, vertrouw je het niet loop verder, want er zijn overal op het eiland leuke restaurantjes te vinden waar je als toerist ook prima terecht kunt. Vertrouw je dit ook niet dan kun je altijd nog in een van de westerse hotels of resorts gaan eten. Populaire restaurants in Stown Town zijn “The Afrika House hotel” en Maru Maru. Typische gerechten voor Zanzibar zijn Sotpotel, boku-boku, pilau, pweza wa nazi en hete haai.

Er zijn op Zanzibar meer dan genoeg soorten fruit te vinden. Deze zijn natuurlijk lekker om zo te eten, maar in sapjes zijn ze ook overheerlijk. Overal op het eiland kom je standjes tegen waar je de meest exotische vruchtensoorten kan kopen. Kijk wel goed uit waar je je sapjes besteld, want ook hier kun je er door slechte hygiëne behoorlijk ziek van worden. Zorg er verder voor dat je minimaal anderhalve liter water per dag drinkt en liefst meer. In de meeste bars en restaurants kun je kiezen en drie verschillende biertjes, Kilimanjaro, Safari en Ndovu. Alle drie zijn lokale bieren die zeker goed koud erg lekker zijn.

Pole Pole

Net als in de meeste Afrikaanse landen zijn de inwoners van Zanzibar erg relaxt. Rustig aan, pole pole zoals ze zelf zeggen. Ze laten zich niet opjagen en werken, lopen en leven de hele dag op hetzelfde tempo. Wij als westerse toeristen zullen ons misschien sneller gaan ergeren aan de langzame bediening of de gids die tijdens een excursie niet vooruit te branden is. Hoe geërgerd je ook kijkt of wat je ook tegen ze zegt; het verandert er niets aan. Gaat het easy going je toch net iets te ver en wil je boos worden, doe dit dan niet tegen de persoon, maar tegen de manager of leidinggevende en laat dit het liefste door een man doen. Dan heb je nog een redelijke kans dat er iets gebeurt. Het beste kun je, maar het lokale tempo overnemen, het is er te warm om jezelf druk te maken en je hebt namelijk vakantie.

Stranden

De mooiste stranden van Zanzibar zijn te vinden in het oostelijke deel van het eiland. Deze hagelwitte zandstranden lenen zich perfect voor enkele uren relaxen aan het strand. Het fijne zand zorgt ervoor dat je er heerlijk op kunt liggen, is dit niet je ding, dan zijn er gelukkig altijd strandbedjes in de buurt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er op Zanzibar een behoorlijk groot verschil zit tussen eb en vloed. Op sommige plaatsen trekt het water zich wel honderd meter uit de kust waardoor je een behoorlijk stuk zal moeten lopen om even af te koelen. De mooiste stranden van Zanzibar zijn Nakupenda Beach bij Stown Town, Nungwi Beach, Kenda Beach, Paje Beach en Uroa Beach.

Uitgaan

Zanzibar kent niet een heel bruisend uitgaansleven. De meeste hotels en resorts bieden wel avondprogramma’s aan met live muziek en dj’s. Buiten de hotels en resorts valt er voor de gemiddelde toerist maar weinig te beleven. Alleen in Stone Town zijn er wel wat plekken te vinden waar je in de avond en nacht nog wel iets kunt gaan drinken. Een van de mooiste plaatsen op het eiland om een zonsondergang mee te maken is in de Sunset-bar van het Afrika House Hotel. Onder het genot van een lokaal biertje heb je hier vrij uitzicht op de zonsondergang.