Reizen in en naar Zanzibar

De enige manier om naar Zanzibar te reizen vanuit Nederland is met het vliegtuig. Vanuit Nederland en enkele omliggende landen worden er in de winterperiode wekelijks vluchten naar Zanzibar uitgevoerd. Jezelf verplaatsen op het eiland kun je het beste doen met taxi’s of met georganiseerde busreizen. Zelf rijden wordt over het algemeen afgeraden en het gebruik van het plaatselijke openbaarvervoer is niet veilig en erg oncomfortabel.Vliegen

Alle toeristen die op het eiland Zanzibar verblijven zijn hier gekomen met het vliegtuig. Het merendeel vanuit Nederland, België of Duitsland, maar ook een deel vanuit Tanzania. Kom je vanuit Tanzania dan zul je waarschijnlijk met een klein propellervliegtuig naar Zanzibar vliegen. Afhankelijk van je locatie in Tanzania zal deze vlucht ergens tussen de anderhalf en drie uur duren.
De vluchten naar Zanzibar vanuit Europa duren behoorlijk wat langer. Dit, omdat er met kleinere toestellen wordt gevlogen die een tussenlanding moeten maken in Egypte. Hierdoor zal de vlucht ergens tussen de tien en de twaalf uur in beslag nemen. Deze directe vluchten vanuit Nederland zijn echter alleen in de winterperiode te boeken bij Tui. Wil in een andere periode het eiland bezoeken dan zul je via een overstap op Zanzibar moeten komen. Hierdoor zul je in de meeste gevallen behoorlijk wat langer onderweg zijn dan via een directe vlucht met tussenlanding.

Vliegveld van Zanzibar

Zanzibar Airport is een klein chaotisch vliegveld zoals je ze alleen in Afrika tegenkomt. Zo gauw je uit het vliegtuig stapt en het vliegveld binnenloopt weet je dat je in Afrika bent. De wachtruimtes zijn klein, de rijen lopen dwars door elkaar en de medewerkers laten zich door niets of niemand opjutten. Op het vliegveld moet je naast het formulier dat je in het vliegtuig hebt ingevuld ook nog een tweede formulier invullen. Deze twee moet je inleveren en betalen voordat je door de douane kunt. Buiten het vliegveld staat als het goed is je transfer te wachten. Heb je zelf een reis geboekt zonder transfer dan kun je hier een taxi nemen.

Op de terugreis is het op Zanzibar Airport wederom chaotisch. Eerst een rij om het vliegveld op te komen, daarna een veiligheidscheck en vervolgens inchecken. Let er goed op dat je bagage de goede tag heeft gekregen, je het goede paspoort terugkrijgt en je het goede handgeschreven ticket hebt gekregen. Dit gaat nogal eens fout. Hierna mag je een stempel in je paspoort gaan halen en het laatste formulier inleveren. Nog éénmaal door de veiligheidscontrole en je komt in de kleine warme wachtruimte van het vliegveld waar je moet wachten tot je naar je vliegtuig mag lopen.

Transfers

De transferbussen zijn te vinden op het parkeerterrein van Zanzibar Airport. De reisleiding zal je naar de goede bus leiden. Hier word je wel even van je bagage gescheiden. Deze kun je later terugvinden in je hotel en zal in de meeste gevallen eerder aankomen als jij. De duur van de transfer verschilt erg per hotel of resort. Sommige resort liggen niet al te ver van het vliegveld en kunnen binnen het uur bereikt worden; voor andere zul je iets meer geduld moeten hebben.
Terwijl je in je transfer zit te wachten zullen er verschillende mannen naar binnen komen die munten willen ruilen voor briefgeld. Meerdere malen zal er geprobeerd worden om tien of twintig euro te wisselen. Je kunt hier zelf ook je voordeel mee doen omdat je kleingeld nodig zal hebben om als fooi te geven.

Taxi’s

Er zijn op Zanzibar behoorlijk wat verschillende soorten taxi’s te verkrijgen. Wil zeker weten dat je in een goede en betrouwbare taxi terechtkomt dan kun je het beste bij je hotel, resort of reisleiding een taxi boeken. In de meeste gevallen kun je hierdoor ook nog wat geld besparen. Wil je zelf een taxi nemen let dan altijd goed of de juiste stickers op de taxi aanwezig zijn. De meeste taxi’s hebben aan de zijkant een sticker met daarop “Taxi of private hire licend to carry passangers” . De prijzen van een taxi’s op Zanzibar zijn niet goedkoop, maar liggen wel lager dan dat we in Nederland gewend zijn.

Dalla-Dalla

De meeste inwoners van het eiland maken gebruikt van deze open busjes. Het is de goedkoopste manier om jezelf te verplaatsen op Zanzibar. Je moet echter wel goed vooraf een prijsafspraak maken. De open minibusjes worden zo vol mogelijk geladen met mensen, op het dak liggen fietsen, zakken rijst en andere spullen. De Dalla-Dalla is echter niet de comfortabelste of veiligste manier om te reizen op Zanzibar. Het wordt de meeste toeristen dan ook afgeraden om van deze vorm van openbaar vervoer gebruik te maken.
De Dalla-Dalla ’s rijden vaak vaste routes, maar hebben geen vaste tijden.

Trein

Er zijn ooit verschillende kilometers spoor aangelegd op Zanzibar, maar deze manier van vervoer wordt al vele jaren niet meer gebruikt.

Zelf een auto huren

Ben je van plan om zelf met de auto het eiland te gaan verkennen dan moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs dat je plaatselijk moet laten omzetten in een Tanzaniaans rijbewijs. Er zijn op het eiland niet heel veel verhuurbedrijven te vinden. Grote internationale ketens ontbreken bij ons weten helemaal, maar er zijn wel enkele lokale aanbieders te vinden. Als je zelf gaat autorijden op Zanzibar moet je met enkele dingen rekening houden. Ten eerste wordt er links gereden, is het verkeer behoorlijk chaotisch en laat de kwaliteit van de wegen te wensen over. Ga je toch zelf autorijden op Zanzibar zorg dan in ieder geval van een goede gedetailleerde kaart van het eiland. De bewegwijzering laat namelijk behoorlijk te wensen over.

Fietsen

Ondanks dat de gemiddelde temperatuur op het eiland rond de dertig graden Celsius ligt, wordt er toch behoorlijk veel gefietst op het eiland. Dit heeft natuurlijk alles te maken dat dit de goedkoopste manier is om jezelf relatief snel over het eiland te bewegen. Let wel op als je gaat fietsen, want het chaotische verkeer op Zanzibar is zeker in het begin wat wennen op de fiets. De meeste hotels en resorts hebben wel enkele fietsen staan die je kunt huren of lenen.