Handig om te weten

Wie op vakantie gaat naar Zanzibar zal met een aantal dingen rekening moeten houden. Zo ben je verplicht om op het vliegveld een visum aan te vragen en moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn. Verder is het handig om te weten welke vaccinaties je allemaal nodig hebt, of het kraanwater er te drinken en wanneer nu precies de nationale feestdagen zijn. Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Zanzibar. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op- of aanmerkingen dan horen we het graag.



Reisdocumenten

Om Zanzibar te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet je in het bezit zijn van een visum. Om dit visum te krijgen moet je niet meer doen dan een papiertje invullen in het vliegtuig, een tweede formulier invullen op het vliegveld en de kosten daar contant of met een creditcard voldoen. De kosten hiervoor zijn vijftig dollar. Dit klinkt vrij simpel, maar jammer genoeg is dit in werkelijkheid wat minder simpel. De lobby van de luchthaven van Zanzibar-stad is namelijk helemaal afgeladen met toeristen die na een vermoeiende reis zo snel mogelijk naar hun hotel willen en niet zitten te wachten op deze rompslomp. De rijen zijn lang, de beambten werken traag en het is er behoorlijk warm. Na de eerste rij waar je de formulieren moet afgeven en betalen ga je in een tweede rij staan waar je vingerafdrukken genomen worden, een foto gemaakt en uiteindelijk het visum in je paspoort belandt.
Om het eiland vervolgens weer te verlaten moet je weer een formulier invullen en afgeven op het moment dat je Zanzibar verlaat.

Vaccinaties

Er is maar een verplichte vaccinatie als je naar Tanzania of Zanzibar gaat en dat is die tegen Gele Koorts, maar alleen als je in de zeven dagen ervoor in een gele koorts land geweest bent. Verder ben je verplicht om een cholerastempel in je vaccinatiepaspoort te hebben. De kans dat ze erop controleren is echter klein. Vaccinaties die worden aanbevolen zijn de DTP, Gele koorts en hepatitis A. Ben je van plan om langere tijd op Zanzibar te verblijven dan zijn de inentingen tegen hepatitis b, hondsdolheid en tuberculose aan te bevelen.

Kraanwater

Het kraanwater op Zanzibar kun je niet drinken. De vraag is niet of je er ziek van wordt, maar wanneer je er ziek van wordt. Het is schoon genoeg om je tanden ermee te poetsen, maar inslikken moet je zeker niet doen. Op zo goed als alle resorts en in het merendeel van de hotels worden de ijsklontjes gemaakt van zuiver drinkwater, dus kun je zonder problemen een drankje met ijsklontjes bestellen. Doe dit echter niet buiten je hotel of resort.
Wil je water drinken doe dit dan altijd uit een flesje en controleer altijd of de sluiting nog dicht is voor je hem openmaakt. Zo weet je zeker dat het flesje niet is bijgevuld.

Drugs

Het bezitten, verhandelen en gebruiken van alle soorten soft- en harddrugs is verboden. De straffen die hierop staan zijn vrij pittig, van hoge boetes tot gevangenisstraffen. Toch staat Zanzibar bekend als een eiland waar relatief veel drugs gebruikt en verhandeld worden. Dit komt door de ligging van het eiland op een internationale drugsroute. Op het eiland zelf zijn behoorlijk wat problemen met inwoners die verslaafd zijn aan heroïne. Jaarlijks overlijden er verslaafden door het gebruik van slechte en onzuivere heroïne. Als toerist kun je het beste hier zo ver mogelijk vandaan blijven.

Nationale feestdagen

Er worden in Tanzania en op Zanzibar jaarlijks meerdere nationale feestdagen gehouden. Een aantal van deze dagen hebben te maken met de geschiedenis van de eilanden terwijl andere weer een religieuze achtergrond hebben.

De feestdagen met een vaste datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
12 januari – Zanzibar revolution day
7 april – Karuma day
26 april – Union day
1 mei – Dag van de Arbeid
1 juni – internationale dag van het kind
7 juli – Saba Saba
14 – oktober Nyere dag
9 september – onafhankelijkheidsdag
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Aswoensdag
Goede Vrijdag
Pasen

Naast deze feestdagen en internationale vieringen wordt er in het dorp Makunduchi en enkele andere dorpen in het zuidelijke deel van Zanzibar Mwka kogwa gevierd. Tijdens dit evenement dat vier dagen duurt, wordt het Shirazi nieuw jaar gevierd. Deze festiviteiten vinden iedere keer plaats in de derde week van juli.

Religie

98 procent van alle inwoners op Zanzibar zijn moslim. Op de resorts en in de meeste hotels is hier maar weinig van te merken, maar eenmaal op straat in Stone Town of in één van de andere dorpen en steden zie je behoorlijk wat vrouwen met hoofddoek of boerka lopen. Probeer hier als toerist rekening mee te houden als je buiten het resort of hotel gaat. Draag kleding die je schouders bedekt en broeken en rokken tot over de knie.

Fooi

De obers, kamermeisjes en de rest van het personeel die in de toeristische sector werken, zijn gewend om fooi te krijgen. Zo laat je wat kleingeld achter voor het kamermeisje en geef je de man die je koffers naar je kamer heeft gebracht minimaal één euro per koffer. Het is natuurlijk niet verplicht om deze mensen wat te geven, maar bedenk wel dat de gemiddelde inwoner van het eiland behoorlijk wat minder per maand verdient dan dat we gewend zijn. Ze kunnen deze fooien goed gebruiken om zichzelf en hun familie te voorzien in hun levensonderhoud.

Telefoon/wifi/internet

Het merendeel van de Nederlandse aanbieders hebben een redelijke dekking op Zanzibar, tenminste in de meer bevolkte gebieden. Op de plaatsen waar geen huizen of dorpen te vinden zijn is het signaal vaak wat slechter, maar nog wel aanwezig. Het bellen vanuit Zanzibar is erg duur. Ben je van plan om veel te bellen dan doe je er goed aan om een simkaartje te kopen. Het gebruik van het 3G- en 4G-netwerk is ook behoorlijk duur. Gelukkig kun je in de meeste hotels en resort gratis gebruikmaken van gratis wifi. Ook in enkele grote plaatsen en dorpen wordt deze gratis service aangeboden. Bij de meeste hotels en resorts is er alleen wifi aanwezig in de openbare ruimtes, bij andere ook op de kamers. De kwaliteit van deze wifi verschilt erg per hotel en resort. Over het algemeen zijn ze redelijk tot goed, maar op de drukkere momenten van de dag merk je dat het netwerk het eigenlijk niet aankan.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is per wet verboden in Tanzania en dus strafbaar. Dit geldt ook voor toeristen. Hou dus rekening hoe je jezelf opstelt in het openbaar.

Gezondheid

De gezondheidszorg op Zanzibar laat te wensen over. Zo zijn de ziekenhuizen vaak slecht ingericht en hebben ze, maar beperkte mogelijkheden. Bij de hoofdstad Stone Town is er een Indische privékliniek te vinden waarbij de kwaliteit van de zorg wel een stuk hoger ligt.
Als er iets dringend aan de hand is, dan word je in de meeste gevallen overgevlogen naar het vasteland van Tanzania of Kenia, waar de zorg iets beter is. Dit komt niet in de buurt komt met wat we gewend zijn. Mocht er echt iets serieus aan de hand zijn dan zul je waarschijnlijk overgebracht worden naar het Nairobi Hospital in Kenia.
De meeste verzekeraars hebben geen contracten met de verschillende zorginstellingen op Zanzibar. Hierdoor ben je verplicht om alle medische kosten daar contant af te rekenen. Eenmaal thuis zal je het merendeel vergoed krijgen.
Dokters en apotheken zijn er wel te vinden, maar ook deze zijn niet te vergelijken met de medische zorg die we in Nederland of België gewend zijn.

Taal

De officiële taal van Tanzania en dus ook van Zanzibar is Swahili. Deze taal wordt gesproken door ongeveer 50 miljoen mensen in het oosten van Afrika in de landen Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. Het Swahili is een mengeling van verschillende andere oudere Afrikaanse talen, maar is ook beïnvloed door het Arabisch, Portugees en het Hindi. Voor de meeste toeristen valt er geen touw aan vast te knopen. Wel zijn er een aantal woorden die je vrij gemakkelijk kunt leren en die ervoor kunnen zorgen dat je jezelf een beetje kenbaar kunt maken tijdens je vakantie.
Hallo – hujambo
Hoe gaat het – habari yako
Alstublieft (geven)- karibu
Alstublieft (krijgen) – tafadhali
Dank u – asanta
Ja – ndiyo
Nee – hapana
Bank – benki

Het merendeel van de inwoners van het eiland en zeker diegene die werken in de toeristenbranche spreken redelijk tot goed Engels. Sommige hebben zelfs een woordje Nederlands opgepikt.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Er zijn op Zanzibar bijna uitsluitend Engelse stopcontacten te vinden om je Nederlandse apparatuur te kunnen gebruiken heb je dus een verloop nodig. Deze adapter is bijna overal te koop en niet al te duur.

Geld

Het officiële betaalmiddel van Zanzibar is de Tanzaniaanse shilling. De shilling is onderverdeelt in briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 en er zijn munten met een waarde van 50, 100 en 200 shilling. Door de grote inflatie van de munt worden de lagere munten en centen niet meer gevoerd. In 2017 was 1 euro ongeveer 2.400 shilling waard.
De meeste toeristen zullen deze munteenheid echter nooit in hun handen krijgen, omdat je er uitstekend met euro’s en dollars kunt betalen. Je betaalt dan wel iets meer, maar je hoeft dan ook geen dure wisselkoersen te betalen. Munten worden aangenomen, maar liever werken ze met briefgeld, omdat ze deze munten zelf nergens kunnen inleveren.
Bankautomaten zijn een zeldzaamheid op het eiland. Alleen in Stone Town zijn er twee banken te vinden waar je met je Nederlandse pas geld kunt ophalen en dat met een maximum van 200 euro per dag. Je krijgt dan wel altijd shillings. Zorg dus dat je genoeg contanten meeneemt uit Nederland. Dit kunnen zowel dollars als euro’s zijn. Er is een lichte voorkeur voor dollars.
Zorg er in ieder geval voor dat je alle shillings opmaakt op Zanzibar of ze ergens wisselt. Eenmaal terug in Nederland zijn ze niets meer waard.

Bestel de Tanzaniaanse shilling voordelig op GWK.nl

Afdingen

Net zoals in veel landen ter wereld is het hier de normaalste zaak van de wereld om af te dingen. Als er geen prijs op het product staat vraag je wat de prijs is je tegenbod is ongeveer een derde van de vraagprijs. Als je ongeveer de helft van de originele vraagprijs betaald zit je meestal goed. Staat een product geprijsd dan is dit meestal een vaste prijs maar proberen af te dingen kan natuurlijk altijd.

Openingstijden

De meeste winkels en shops op Zanzibar hebben niet echt vaste openings- en sluitingstijden. De meeste winkels zijn iedere dag geopend van s ‘morgens vroeg tot s ‘avonds laat. De groente-, vlees- en vismarkt van Zanzibar Town is dagelijks geopend en iedere avond is er bij de haven een nachtmarkt te vinden van 18:00 tot 22:00.

Tijdsverschil

Zanzibar ligt in de tijdzone UTC+ 3:00 en kent geen zomer- of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Zanzibar en Nederland in de zomertijd een uur en in de wintertijd twee uur.

Veiligheid

Zanzibar behoort tot de veiligste eilanden van Afrika. Toch is het verstandig om een aantal dingen te mijden als je op het eiland bent. Voorkom dat je in de avond alleen op straat gaat, zeker als je waardevolle spullen bij je hebt. Mijd grote groepen mensen, zeker als er politieke of andere demonstraties zijn. Op plaatsen waar veel toeristen bij elkaar komen zoals in Stone Town heb je een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Er is hier nog nooit wat gebeurd, maar dit soort plaatsen zijn in het oosten van Afrika al meerdere malen het doelwit geweest van aanslagen.

De zee rondom Zanzibar staat erom bekend dat er piraten voorkomen. Deze hebben het voorzien op commerciële en pleziervaartuigen. Zelfstandig varen op open zee wordt dan ook afgeraden.
Het verkeer op Zanzibar is chaotisch en druk, ben je dit niet gewend kun je beter een taxi huren dan zelf een auto huren.