Excursies op Zanzibar

Op Zanzibar kun je behoorlijk wat verschillende excursies maken. Deze kun je boeken op het hotel, de reismaatschappij, maar ook bij verschillende bedrijven en “mannetjes” op het eiland. De prijzen van deze excursies liggen behoorlijk ver uit elkaar. Hierdoor is er voor iedere portemonnee wel een excursie te vinden. Je moet er vanuit gaan dat de excursies die je in het hotel boekt en bij je reismaatschappij over het algemeen de duurste zijn. Bedenk echter wel dat deze vaak zijn afgestemd op de westerse toerist, dus vaak net iets meer luxe en betere begeleiding hebben. Een goed voorbeeld hiervan maakten we mee toen we dolfijnen gingen spotten tijdens de Blue Safari. Nadat de eerste dolfijnen zich hadden laten zien waren de meeste boten gelijk weg. Onze boot daarin tegen heeft nog minimaal twintig minuten het spoor van de dolfijnen gevolgd en we een privéshow van de dolfijnen kregen.
Als je rechtstreeks bij één van de “mannetjes” op het strand of in Stone Town boekt, is het echter wel een behoorlijk stuk goedkoper en je steunt gelijk de lokale economie.

Dit zijn de in onze ogen populairste en meest geboekte excursies op Zanzibar.City & Spice

Tijdens de ‘City & Spice excursie’ word je eerst meegenomen naar de stad Stone Town. De tour begint met een bezoek aan de markt van Stone Town. Dit deel van de excursie is niet bedoeld voor mensen met een gevoelige maag. Op de markt liggen de vissen en stukken vlees namelijk open en bloot in de warme ruimten tussen de vliegen en ander ongedierte. Je zou er spontaan vegetariër van worden. Het tweede deel van de markt is mede door de vele soorten fruit en kruiden erg kleurrijk. Andere delen van de stad die aangedaan worden zijn het paleis van de Sultan, het oude fort en “The House of Wonders”. De lunch gebruik je bij het rooftop restaurant “Maru Maru”. Na een korte winkelpauze ga je met de bus of taxi naar een Spice Garden waar je alles te weten komt of de verschillende kruiden en vruchten die er op Zanzibar verbouwd worden. Een enthousiaste gids laat je de verschillende kruiden proeven en ruiken. Letterlijk hoogtepunt van deze excursie zijn de jongens die zonder hulpmiddelen in de palmbomen klimmen om de kokosnoten te halen. De tour wordt afgesloten met een fruitproeverij.

Land & People

Wil je meer over Zanzibar en zijn bewoners te weten komen dan is deze excursie een must. Deze excursie neemt je mee naar een zeewierkwekerij. Op deze kwekerij wordt er uitgelegd hoe het zeewier gekweekt wordt en waar het groene goedje allemaal voor gebruikt wordt. Vervolgens breng je een bezoek aan een dorpje waar je een klein inkijkje krijgt in het dagelijkse leven van de gemiddelde inwoner van Zanzibar. Als je geluk hebt, is het zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan een lokaal schooltje. In het dorp kom je verder alles te weten over de leefgewoonten en de tradities van de Zanzibar i’s. Je kunt zelf deelnemen aan een bijzonder ritueel in een grot.
De tour wordt afgesloten bij een vlinderkwekerij. In deze kwekerij worden vlinderpoppen gekweekt voor één van de vele vlindertuinen in Europa. Dit project is opgezet om de lokale bevolking alternatieve inkomstenbronnen te geven. Naast uitleg over het kweken van de vlinderpoppen is er ook een grote vlindertuin met vele honderden vlinders in prachtige kleuren.

Jozani & Prison Island

Deze dag start je in het Jozani Chwaka Bay National Park. In dit park komen de zeldzame Zanzibarfranjeapen voor. Normaal gesproken kun je vooraf nooit zeggen dat je wilde dieren met zekerheid zal zien, maar in dit geval kan dat wel. De aapjes zijn namelijk zo gewend aan mensen om zich heen dat ze onverschrokken blijven zitten, zelfs als heel dichtbij je komen. Tijdens de wandeling door het bos kun je ook andere apensoorten tegenkomen. Hiervoor moet je echter wel goed opletten en naar boven kijken. Andere diersoorten zoals Aders duikers en de Genetta servalina laten zich zelden tot nooit zien aan mensen. Een bezoek aan het nationaal park wordt afgesloten met een wandeling over een loopbrug dwars door een mangrovebos. Als je goed kijkt, kun je felrode krabbetjes zien lopen tussen de wortels. Na een lunch in Stone Town ga je met een boot richting Prison Island. Op Prison Island breng je een bezoek aan de schildpaddenopvang en aan de gevangenis die overigens nooit in gebruik is geweest. De dag sluit je af op het strand of snorkelend bij een koraalrif. Er zijn snorkelspullen aanwezig, maar de kwaliteit hiervan laat jammer genoeg te wensen over. Heb je ze zelf dan kun je ze het beste meenemen.

Safari Blue

De Safari Blue excursie is waarschijnlijk de populairste excursie die op Zanzibar gemaakt kan worden. De dag begint met een rit naar een verlaten strand waar de dhow’s, traditioneel Arabische schepen, op je liggen te wachten. Om de wandeling naar deze schepen te maken moet je echter wel waterschoenen dragen. Eenmaal op de dhow vaar je richting een eilandje terwijl er onderweg gezocht wordt naar dolfijnen. De kans is ongeveer vijftig tot zestig procent dat je tijdens de safari tegenkomt. We hadden geluk en kwamen een groepje van ongeveer vijf of zes dolfijnen tegen. Na de dolfijnen ga je terug richting het eiland waar er twee snorkelplekken aan gedaan worden. Op beide plaatsen kom je behoorlijk wat vissen en prachtige koralen tegen. Je krijgt alle tijd om op je gemak het bijzondere onderwaterleven te besturen.
Na het snorkelen wacht er een heerlijke lunch op het eiland. Deze lunch bestaat uit gegrilde kreeften, kip, groente en rijst. Op het eiland kun je nog een mangrovebos en een Baobab boom bezoeken.
Na dit alles zeil je, als de wind het toelaat, terug naar Zanzibar om hier vervolgens weer met de bus naar je resort te gaan.

Safari

Vanaf Zanzibar worden er ook verschillende safari’s georganiseerd naar het vaste land van Tanzania. Je kunt kiezen uit vier verschillende opties die allemaal een ander karakter hebben. Dit zijn Serengiti park, Ngorongoro krater, Ruaha en Selous. Het zijn allemaal meerdaagse excursies waarbij je één of twee nachten in een wildpark zal verblijven. Het vervoer van Zanzibar naar het vaste land gebeurt met kleine tweemotorige vliegtuigen. Deze vliegreis zal afhankelijk van je bestemming ergens tussen de twee en drie uur duren. Het is een bijzonder dure excursie. Dit komt doordat je een binnenlandse vlucht moet nemen en je in een nationaal park zal slapen. Wat je ervoor terugkrijgt, is echter een onvergetelijke ervaring.