Bezienswaardigheden op Zanzibar

Er zijn op Zanzibar enkele bijzondere plaatsen en bezienswaardigheden te vinden. De bekendste en in onze ogen belangrijkste hebben we verzameld op deze pagina. Het merendeel van de bezienswaardigheden op Zanzibar zijn te vinden in de directe omgeving van Stone Town. Niet zo gek dat de meeste toeristen op het eiland dan ook één of meerdere bezoeken aan deze bijzondere Afrikaanse stad brengen. De bezienswaardigheden buiten Stone Town hebben meestal een natuurlijke oorsprong. Goed voorbeeld hiervan zijn Jozani Chwaka Bay National Park en de vele kruidentuinen die je op het eiland tegenkomt.Stone Town

Stone Town is het historische deel van de hoofdstad van Zanzibar, Zanzibar-stad. Het historische deel van deze stad is gebouwd op een driehoekig schiereiland en bestaat voornamelijk uit kleine smalle straatjes met daarin winkeltjes en andere toeristische bezienswaardigheden. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden zijn “The Old Fort, “The House of Wonders” en het paleis van de Sultan. Het merendeel van de huizen in Stone Town zijn gebouwd met koraalsteen die bij elkaar gehouden wordt met pleister en aarde. Het karakter van Stone Town is bepaald door verschillende overheersers en door de multiculturele samenstelling van de bewoners. Je ziet er prachtige Indiaanse balkons, Portugese huizen en Arabische deuren. De straten zijn er smal, maar altijd gevuld met mensen, dieren en gemotoriseerd verkeer. Mede door zijn bijzondere karakter is Stone Town terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Meer info & tips: Stone Town op steden.net

Prison Island

Prison Island is een eilandje voor de kust van Zanzibar dat vandaag de dag een van de populairste bezienswaardigheden van Zanzibar is. Het eiland heeft ondanks zijn naam nooit echt dienst gedaan als gevangeniseiland. Wel is er door de Portugezen gestart met de bouw van een gevangenis, maar deze is nooit in gebruik genomen. Nu zijn er hier een klein restaurantje en een hotel te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland is echter de schildpaddenopvang. Op een eiland zou je zeeschildpadden verwachten, maar de opvang is gevuld met immense landschildpadden waarvan sommige hele respectabele leeftijden van meer dan honderd jaar hebben bereikt. Als je de opvang gaat bezoeken dan kun je het beste dichte schoenen aandoen; de uitwerpselen van de vele honderden schildpadden liggen overal. Voor de kust kun je goed snorkelen en er is op het eiland een prachtig strand te vinden.

Snorkelen

De wateren rondom Zanzibar staan bekend als een van de mooiste als het gaat om snorkelen. Een groot deel van de koraalriffen rondom het eiland zijn nog helemaal intact en je komt er allerlei prachtige grote en kleine visjes tegen. Het beste kun je zelf een snorkelsetje vanuit Nederland meenemen. Degene die in Zanzibar te koop of te huur zijn hebben vaak een dubieuze kwaliteit.
Ook kun je het beste met een gids gaan snorkelen. Deze weet alle goede plekken te vinden en je hebt de grootste kans om bijzondere vissen of zeezoogdieren tegen te komen. Mocht je vanaf de kant gaan snorkelen, zorg dan wel voor goed schoeisel zoals waterschoenen, want er komen voor de kust van Zanzibar behoorlijk wat zee-egels voor en ook de koraalstenen lopen alles behalve aangenaam.

Cheetah’s Rock

Cheetah’s Rock is een toeristische bezienswaardigheid die jammer genoeg steeds populairder aan het worden is op Zanzibar. In dit park leven verschillende grote katachtigen zoals cheeta’s en leeuwen. Hoewel ze zelf beweren dat de gezondheid van hun dieren voorop staat en dat ze in alle vrijheid kunnen leven, kan het niet goed zijn voor wilde dieren om in dergelijk contact te staan met mensen. Dagelijks geaaid, vastgehouden of gevoerd worden door vreemden kan niet goed zijn voor wilde dieren.

Het Paleis van de Sultan

Bait Serkal, zoals het paleis op Zanzibar genoemd wordt, is het achttiende-eeuwse paleis van de Sultan in Stone Town. Ondanks dat de tand des tijds niet mals is geweest voor het gebouw behoort het nog steeds tot één van de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen van het eiland. Tijdens je bezoek aan het gebouw en het museum krijg je een goed beeld van hoe de sultan en zijn gevolg in de negentiende eeuw in het paleis leefden. Vanaf de verschillende balkons van het paleis heb je een schitterend uitzicht over de oceaan.
Enkele van de kamers zijn ingericht met de meubels van de voormalige sultan. Sommige van de meubels zijn oud en erg mooi; andere lijken bij de plaatselijk Ikea te zijn gehaald. Hoewel het museum in het paleis wat tegenvalt, is het toch zeker de moeite van een bezoekje waard.

Jozani Chwaka Bay National Park

Jozani Chwaka Bay National Park is het enige nationaal park op Zanzibar. Het park is ongeveer vijftig vierkante kilometer groot en is het voornaamste leefgebied van de Zanzibarfranjeaap die alleen op dit eiland voorkomt. De apen zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan hun zwart, wit en rode vacht. Doordat de apen al jaren een beschermde status hebben zijn ze allesbehalve bang voor mensen. Hierdoor kun je behoorlijk dicht bij de beestjes in de buurt komen; aanraken is echter streng verboden. Andere bijzondere zoogdieren die in het park voorkomen zijn Aders duikers(een soort van klein hert) en de Genetta servalina (een civetkatachtige).
Tijdens je bezoek aan het park maak je een wandeling door de bossen waarbij je hoopt wat wilde dieren te spotten, op zoek gaat naar de Zanzibarfranjeaap en een wandeling maakt over een loopbrug door een mangrovebos.

Zanzibar vlinder centrum

Het Zanzibar Butterfly Centre is niet zozeer een vlindertuin, maar eerder een kweekvijver waar vlinderpoppen die gekweekt worden en dan weer aan verschillende vlindertuinen in Europa verkocht worden. Wel worden er enkele vlindersoorten in het centrum tentoongesteld. Het is echter erg lastig om van deze vluchtige beestjes een goede foto te maken.
Een van de doelstellingen van het centrum is de lokale bevolking een alternatief te bieden voor het maken van houtskool als inkomstenbron. Voor dit houtskool moeten de bossen op het eiland gekapt worden en met het kweken van vlinders hou je de natuur in stand. Bijkomend voordeel is dat vlinders kweken ook behoorlijk wat meer oplevert dan het maken van houtskool.
Enkele excursies hebben deze vlindertuin op hun programma staan.

House of Wonders

Wat ooit het symbool was voor de nieuwe tijd en vooruitgang is vandaag de dag een slecht onderhouden en niet te betreden ruïne geworden. Het House of Wonders is gebouwd in de achttiende eeuw. Het was het eerste huis op Zanzibar waar elektriciteit en stromend water te vinden was. Het indrukwekkende bouwwerk is nog steeds één van de mooiste en grootste van het eiland. Door achterstallig onderhoud is het echter niet meer verstandig om een bezoek te brengen; enkele kamers zijn al ingestort. Voordat het achterstallige onderhoud zijn tol begon te eisen was er in het huis een museum te vinden over de cultuur van Zanzibar en de Swahili-taal.

Coral Cave

De Mangapwani Coral Cave ligt op ongeveer twintig kilometer van de stad Stone Town. Het is een natuurlijke grot die in de loop van de eeuwen zichzelf gevormd heeft in het koraal. Op het diepste punt van de grot is een klein zoetwatermeertje te vinden. Dit meertje werd waarschijnlijk al gebruikt door de eerste bewoners van Zanzibar. Later werd de grot vergeten. In de achttiende eeuw werd hij weer gevonden door een jongen die zijn geit aan het zoeken was.
Vandaag de dag is de grot een toeristische bezienswaardigheid. Dagelijks komen er toeristen kijken naar deze bijzonder grot in het koraal.

The Old Fort of Zanzibar

Het oude fort van Zanzibar, of zoals het lokaal ‘Ngome Kongwe’ genoemd wordt, is een zeventiende-eeuws fort. Het fort is gebouwd door de toenmalige sultan van Oman om het eiland te beschermen tegen de Portugezen. Later zou het gebouw gebruikt worden als gevangenis en als depot voor de nieuw aan te leggen spoorrails.
Vandaag de dag is het oude fort een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het historische centrum van Stone Town.
Binnen de muren van het fort zijn een groot openluchttheater en enkele toeristische winkeltjes te vinden. Op het grasveld naast het hoofdplein wordt dagelijks een kleine markt gehouden.

Spice Farm

Zanzibar wordt niet voor niets het kruideneiland van Afrika genoemd. De verschillende kruiden die op het eiland gekweekt worden zijn al lang de belangrijkste vorm van inkomsten voor de bewoners van het eiland. Wil je meer weten over de vele en bijzondere kruiden die op het eiland voorkomen dan kun je op verschillende plaatsen op het eiland een kruidentuin bezoeken. Onder begeleiding van een gids loop je langs de verschillende bomen en planten, terwijl je uitgebreid uitleg krijg over de kruiden en waar ze voor gebruikt worden. Enkele van de populairste excursies op Zanzibar nemen je mee naar een Spice Garden. Je kunt deze natuurlijk ook op eigen gelegenheid bezoeken.

Mercury House

Het Mercury House is een bijzondere bezienswaardigheid in de straten van Stone Town. De zanger van Queen, Freddie Mercury is in dit huis geboren en bracht er de eerste jaren van zijn leven door. Veel is er bij het huis niet te zien. Alleen een bordje en enkele vitrines herinneren aan het feit dat de zanger van Queen hier in 1963 geboren is.
Dat er relatief weinig aandacht aan besteed wordt, komt vooral door de openlijke homoseksualiteit van Freddie Mercury en het feit dat homoseksualiteit verboden is op Zanzibar.
Het is zeker om even langs Kenyatte Road te lopen en een foto van jezelf te nemen in Freddy’s signature move.